badkamer inspiratie en kleurtrends 2024

7 tips om een kleine badkamer in te richten

Badkamers zijn vaak niet de allergrootste ruimte in huis. Toch breng je er meerdere keren per dag wel tijd door. Alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse hygiëne, moet er zijn. Vaak heb je bij zo’n kleine badkamer ook te maken met op het eerste gezicht onbruikbare nisjes, een smalle ruimte of een schuin dak. Wanneer je slechts beperkte ruimte tot je beschikking hebt, moet je daarom slimme keuzes maken waarbij je zo min mogelijk inlevert op comfort en stijl. Verwijst geeft je graag een aantal tips om jouw kleine badkamer om te toveren naar een praktische én sfeervolle ruimte waar je je heerlijk kunt ontspannen.

Tip #1: Maak slimme keuzes voor je sanitair

Je badkamer draait natuurlijk in de eerste plaats om sanitair. Als je daar slimme keuzes in maakt, ben je al een heel eind. Dat betekent wel dat je goed moet nadenken over welk sanitair je in je kleine badkamer wilt, en wat je eventueel wel kunt missen. De kunst van het weglaten dus! Én een luxe bubbelbad, én een tweepersoons inloopdouche? Dat is in een beperkte ruimte natuurlijk niet mogelijk. Het is vaak ook niet verstandig wel alles in te bouwen, maar dan in een kleinere versie. Dat komt het comfort niet ten goede door het gebrek aan ruimte.

Beter maak je nu al een scherpe, maar slimme keuze: laat bijvoorbeeld het bad achterwege en kies voor een ruime inloopdouche, wellicht zelfs met een infrarood paneel voor extra luxe. Of kies voor een niet te groot bad dat ook dienst kan doen als douche. Er zijn ook hoekbaden die niet al teveel ruimte innemen, en toch comfort bieden. Ga je voor een inloopdouche? Met glazen douchewanden kun je de ruimte mooi open houden. Je wastafel hoeft ook niet zo groot te zijn. Door een wat minder diepe wastafel te kiezen, houd je meer loopruimte over!

Porcelanosa gotas blanco: een mooie lichte tegel, gecombineerd met smalle wastafels en hangende kastruimtes. Ideaal voor de kleine badkamer.

Lichte kleuren, zwevende kastruimte en een smalle tweepersoons wasbak zorgen voor een ruimer effect in de badkamer.

tijdloze badkamers

Deze kleine badkamer met schuine wand is van alle gemakken voorzien: een inloopdouche én een ligbad. Dankzij het juiste kleurgebruik en een goed lichtplan blijft het een aangename ruimte.

Tip #2: kies voor hangende objecten en accessoires

Zwevende elementen in je badkamer spelen vloerruimte vrij en dat zorgt weer voor een ruimtelijke ervaring. Kies daarom voor een hangtoilet en een wand- gemonteerde wastafel (mét hangend wastafelmeubel!). Dat maakt het bovendien ook makkelijker om de vloer schoon te maken. Denk ook aan hangende opbergmogelijkheden: wandplanken en zwevende wandkasten zorgen voor een luchtig effect omdat de vloer zoveel mogelijk vrij blijft. Spullen die je niet zo vaak nodig hebt, kun je net boven ooghoogte plaatsen op een wandplank. Je kunt ook kiezen voor een spiegelkast, zodat je spullen kunt opbergen boven de wastafel, achter de spiegel. Alles slim bij de hand, terwijl je nauwelijks ruimte nodig hebt! Handdoeken kun je ophangen aan haken in deuren of wanden, of gebruik een opvouwbaar handdoekrekje. Dat kun je inklappen wanneer je het niet nodig hebt.

Tip #3: Een kleine badkamer lijkt groter met lichte kleuren

Lichte kleuren zorgen altijd voor een ruimtelijk effect. Zorg er daarom voor dat niet alleen je sanitair, maar ook je vloer en wanden een lichte kleur hebben. Het licht wordt door de heldere kleuren immers veel beter weerkaatst. Bovendien hebben lichte, zachte tinten de neiging om naar de achtergrond te vervagen, waardoor de grenzen van de ruimte minder duidelijk worden. Dat creëert de illusie van een grotere ruimte.  Daarnaast helpen ze bij het creëren van een uniforme en samenhangende uitstraling in de badkamer, wat weer bijdraagt aan een gevoel van orde en rust.

Tip #4: Gebruik een accentmuur voor visuele diepte

Deze tip lijkt de vorige tegen te spreken, maar eigenlijk vullen ze elkaar juist aan. Door een accentmuur te gebruiken met een opvallende tegel of verfkleur, voeg je visuele diepte toe. De aandacht wordt naar de muur getrokken en geeft de kijker iets interessants om naar te kijken. Dat kan helpen om de aandacht af te leiden van de beperkte ruimte in de badkamer. Soms kun je zo’n accentmuur ook gebruiken om verschillende delen van de badkamer visueel te scheiden. Accentueer de muur achter de wastafel bijvoorbeeld anders dan de muren rondom de douche. Zo ontstaat een visuele scheiding.

Door een accentmuur te gebruiken, kun je wat extra persoonlijkheid en stijl toevoegen aan je badkamer. Je kunt de accentkleur ook terug laten komen in je accessoires, zoals handdoeken, zeepdispensers en decoratieve items. Zo verkrijg je een samenhangend en gestyled geheel, wat jouw kleine badkamer ten goede komt!

Tip #5: Kies de juiste tegels (en leg ze in de juiste richting)

In een kleine badkamer kun je beter grotere tegels gebruiken, dan kleine tegels. Er zijn namelijk minder voegen zichtbaar, waardoor de ruimte groter lijkt. Bovendien is het onderhoud veel eenvoudiger. Maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van lichte kleuren (zie tip 3!), al kun je voor een accentmuur wellicht wel van deze regel afwijken (zie tip 4!). Wat ook helpt: dezelfde tegels op vloer en wand gebruiken. Zo creëer je een uniforme uitstraling en een naadloze look. Die visuele continuïteit zorgt ook weer voor een ruimtelijk effect. Wil je dit gaan doen? Houd er dan rekening mee dat je vloertegels wel op de wand kunt plaatsen, maar niet andersom! Vloertegels zijn namelijk veel beter bestand tegen dagelijkse belasting.

Leg de vloertegels, wanneer ze niet vierkant zijn, bij voorkeur in de lengterichting. Dat zorgt voor de illusie van diepte. Heb je een hele smalle badkamer? Dan kan het ook heel mooi zijn om de tegels juist diagonaal te leggen. Dat zorgt ervoor dat de ruimte wat breder lijkt.

Gebruik van lichte kleuren en een ondiepe dubbele wastafel in een kleine badkamer voor meer ruimte.

In deze badkamer zijn de vloertegels doorgelegd op de muren, waardoor de smalle, kleine badkamer ruimer lijkt. Een smalle tweepersoons wasbak zorgt voor ruim voldoende bewegingsvrijheid.

Een kleine badkamer met grote spiegels lijkt groter.

Spiegels, glaswanden en zwevende meubelen maken een kleine badkamer optisch veel ruimer.

Tip #6: optimaliseer je verlichting

Hoe lichter, hoe beter voor de ruimtelijke ervaring in een kleine badkamer. Toch wil je waarschijnlijk ook wel wat sfeer. Daarom hebben we ook wel wat tips om je verlichting te optimaliseren. Zorg er in elk geval voor dat de verlichting gelijkmatig verdeeld is om schaduwen te minimaliseren. Met inbouwverlichting in het plafond is dat goed te bereiken; bovendien nemen de lampen geen ruimte in. Zorg ook voor dimmers als je een ontspannen sfeer wilt creëren tijdens het baden.

Is er een raam aanwezig? Zorg dan dat het natuurlijke licht zo optimaal mogelijk naar binnen kan schijnen. Gebruik voor de privacy lichte raamdecoratie zodat het licht wel naar binnen valt, maar ongewenste blikken van buitenaf ook worden geweerd.

Tip #7: Een kleine badkamer heeft multifunctionele meubels nodig

Door gebruik te maken van multifunctionele meubels kun je veel ruimte besparen. Je wil ook in  een kleine sanitaire ruimte je verzorgingsproducten zoveel mogelijk bij de hand hebben. Kies daarom bijvoorbeeld voor een wastafel met ingebouwde opbergruimte of een spiegelkast. Of kies voor een wasmand met een deksel dat dienst kan doen als zitplaats.

Bonustip: Glas en spiegels

Tot slot nog een tip die we eigenlijk ook al aangestipt hebben in enkele van de voorgaande tips: Maak gebruik van glaswanden en spiegels. Door een glaswand te gebruiken bij je douchewand, houdt je de boel lekker ruimtelijk. Met een douchegordijn sluit je een gedeelte van de ruimte juist af en lijkt de badkamer nog kleiner. Heb je ruimte op de muur of op een kast voor een grote spiegel? Ook dat zorgt natuurlijk een prachtig optisch effect. Een strategisch geplaatste spiegel is dus niet alleen praktisch, maar kan de ruimte visueel wel twee keer zo groot maken!

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw kleine badkamer?

Bij Verwijst denken we graag met je mee over de inrichting van jouw badkamer. Kom gerust eens langs in onze showroom in Uden, waar onze badkamerspecialisten je graag bijstaan met tips en adviezen. Maak vrijblijvend een afspraak en laat je inspireren door de vele badkameropstellingen die we voor je klaar hebben staan. We heten je van harte welkom!

Contactformulier