badkamer inspiratie

Groen in de badkamer: Planten die perfect gedijen in vochtige omgevingen

Bij Verwijst vinden we het toevoegen van planten aan je badkamer een fantastische manier om een frisse, natuurlijke sfeer te creëren. Planten kunnen niet alleen je badkamer mooier maken, maar dragen ook bij aan een betere luchtkwaliteit en een rustgevende omgeving. Niet alle planten zijn hiervoor geschikt, maar wij helpen je op weg! In dit blog bespreken we de beste planten voor de badkamer, hoe je ze verzorgt, en hoe je ze stijlvol kunt integreren in je badkamerinrichting.

Het nut van planten in de badkamer

Planten in de badkamer hebben talloze voordelen. Ze helpen niet alleen om de luchtvochtigheid te reguleren, maar ze kunnen ook schadelijke stoffen uit de lucht filteren. Bovendien brengen ze een gevoel van rust en welzijn, wat je badkamer kan transformeren in een spa-achtige oase van ontspanning. Een of twee plantjes kunnen al genoeg zijn om deze sfeer op te wekken!

De beste planten voor de badkamer

Niet alle planten zijn dus geschikt voor de vochtige en soms donkere omstandigheden van een badkamer. Hier zijn enkele planten die uitstekend gedijen in zulke omgevingen:

 1. De Sanseveria (Vrouwentong)
  De Sansevieria is één van de meest veelzijdige en onderhoudsvriendelijke planten. Hij kan zowel in helder licht als in schaduwrijke plekken overleven en heeft weinig water nodig. Een echte publiekslieveling dus, en perfect voor de badkamer!
 2. Varens
  Varens, zoals de Krulvaren (Nephrolepis exaltata), houden van vochtige omgevingen en indirect licht. Daarmee kun je dus een weelderige, groene touch toevoegen aan je badkamer! Ze zijn ideaal om op een plank te zetten, of in een hangende pot te plaatsen.
 3. Orchideeën
  Orchideeën zijn prachtige bloemen die goed gedijen in vochtige omgevingen. Ze hebben weinig licht nodig, dus ze zijn ook geschikt voor een badkamer zonder ramen. Is er wel een raam? Zorg er dan voor dat je de orchidee niet in het directe zonlicht zet. Ze vereisen weinig onderhoud en bloeien lange tijd.
 4. Pothos (Epipremnum aureum)
  De Pothos, ook wel bekend als de Scindapsus of Duivelsklimop, is ook een populaire keuze voor badkamers. Hij is namelijk makkelijk te verzorgen en groeit snel, zelfs bij weinig licht. Heb je niet zulke groene vingers en vergeet je nog wel eens om je planten water te geven? Geen zorgen, want deze “Duivelse klimop” kan echt tegen een stootje! Hang hem in een pot aan het plafond voor een speels effect.
 5. Aloë vera

De Aloë vera is niet alleen decoratief, maar ook erg sterk. Hij heeft niet veel water nodig maar wel wat licht. Plaats hem dus altijd in een badkamer met wat natuurlijke lichtinval.

Stijlvolle integratie van planten in de badkamer

Planten kun je op verschillende manieren integreren in je badkamerontwerp:

 • Hangende planten: Gebruik hangpotten om hoogte en diepte toe te voegen aan je badkamer. Dit is ook handig om ruimte op de wastafel of de vloer te besparen. Perfect voor kleinere badkamers dus!
 • Planten op planken: Plaats je planten op open planken om een groen accent te geven aan je badkamer. Dit is ook een geweldige manier om een lege muur op te vullen.

Doucheplanten: Hang een plant in de douche voor een echt tropisch gevoel, maar zorg er daarbij wel voor dat de plant bestand is tegen (veel) direct water. Veel varens zijn hiervoor geschikt, bijvoorbeeld de hierboven genoemde Krulvaren, of de Nestvaren.

Tips voor plantenverzorging in de badkamer

Om ervoor te zorgen dat je planten floreren in de badkamer, zijn hier enkele verzorgingstips:

 • Water: Badkamerplanten hebben meestal minder vaak water nodig omdat de omgeving al vochtig is. Controleer de grond regelmatig en geef water als deze droog aanvoelt.
 • Licht: Houd er bij de keuze voor je plantjes rekening mee dat ze weinig licht nodig hebben. Als er al een raam aanwezig is, is dat vaak klein.
 • Voeding: In de lente en zomer kun je af en toe wat plantenvoeding geven om ze gezond te houden.
 • Ventilatie: dit is niet alleen belangrijk voor je planten, maar natuurlijk ook voor je badkamer zelf, om schimmelvorming te voorkomen. Bovendien kunnen planten zoals varens en orchideeën niet tegen teveel stilstaande lucht.

Met al deze tips en ideeën voeg je eenvoudig een vleugje natuur toe aan je badkamer, waardoor je elke dag kunt genieten van een frisse en ontspannen omgeving. Laat je creativiteit de vrije loop en transformeer je badkamer tot en ruimte vol leven en groen! Wil je meer tips? Dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen!

Contactformulier