badkamer inspiratie

Ideeën voor het inrichten van een badkamer onder een schuin dak

Badkamers bevinden zich vaak op één van de moeilijkst in te richten plaatsen in het huis, niet zelden weggestopt in een kleine ruimte, met een schuine wand. Een badkamer met een schuin dak inrichten kan dan ook best een uitdaging zijn. Als je het goed aanpakt, kun je echter ook van zo’n badkamer een stijlvolle en praktisch ingerichte ruimte maken. Verwijst geeft u graag wat tips voor het inrichten van een badkamer met een schuin dak!

Kleine badkamer met een schuin dak

Tip 1 Verlichting

Zorg ervoor dat de badkamer ruim voldoende licht heeft. Breng verlichting aan op de juiste plekken, vooral in de wat donkerdere hoeken onder de schuine wand. Dit kun je doen met inbouwspots in het plafond of ledverlichting langs de schuine wanden. Accentverlichting kun je ook toevoegen om bepaalde delen van de badkamer te benadrukken. Zo kun je de aandacht afleiden van het schuine dak, of er met wall washer armaturen juist focus op te leggen. Deze armaturen zijn ontworpen om een brede lichtstraal te produceren die de hele wand bestrijkt. Daardoor ontstaat een zachte, sfeervolle, diffuse verlichting die de architectonische kenmerken van de schuine wand benadrukt.

Heb je de mogelijkheid om een dakraam aan te brengen in de schuine wand? Op die manier laat je veel natuurlijk daglicht binnenstromen. Door het raam wat hoger te plaatsen, blijft er genoeg plek over om ook nog een meubel of ligbad te plaatsen. Bovendien heb je geen inkijk van buitenaf.

Tip 2 Gebruik van de ruimte

Het is slim om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte onder de schuine wand. Dat kan bijvoorbeeld door het plaatsen van wat lagere kasten of het creëren van op maat gemaakte opbergruimte. Zeker als het schuine dak al laag begint, is dit een praktische oplossing.

Begint het dak wat hoger, dan kun je overwegen om daar een ligbad te plaatsen. Let er wel altijd op dat het makkelijk is om in en uit bad te stappen; je wil natuurlijk niet dat je je hoofd stoot. In dat verband kun je ook kijken of je het voeteneinde onder het schuine gedeelte kunt plaatsen. Zo houd je meer ruimte over aan het hoofdeinde én kun je probleemloos in en uit bad stappen.

Het plaatsen van een douche onder een schuine wand is niet eenvoudig. Je wil natuurlijk wel rechtop kunnen staan tijdens het douchen. Begint het schuine gedeelte vrij hoog, dan is dit vaak toch wel mogelijk. Er zijn zelfs douchecabines die speciaal ontworpen zijn voor plaatsing onder een schuin dak.

Tip 3 kleuren en materialen

Het gebruik van de juiste kleuren en materialen is essentieel voor het creëren van een mooie, ruimtelijke sfeer in een badkamer met een schuin dak. Lichte kleuren zoals wit, crème, lichtgrijs of zachte pasteltinten liggen daarbij voor de hand. Heldere kleuren weerkaatsen immers meer licht waardoor de ruimte lichter en luchtiger lijkt. Ook reflecterende materialen helpen hierbij. Kies bijvoorbeeld voor een hoogglans tegel, gepolijst marmer of glazen douchewanden.

Om toch een visueel interessant interieur te bereiken, kun je een accentkleur toevoegen voor contrast. Je kunt best één muur bekleden met een donkere (hoogglans-)tegel. Dat kan bovendien de aandacht afleiden van het schuine dak, dat je wel licht en open houdt.

Door ook nog wat textuur toe te voegen aan de ruimte, voeg je diepte toe. Dit kun je doen door tegels te gebruiken met structuur, maar ook door bepaalde accessoires te gebruiken zoals geweven manden. Het is zeker in kleinere ruimtes wel verstandig om niet teveel decoratie of accessoires te gebruiken, zodat het gevoel van rust en ruimte behouden blijft.

Voorbeeld van badkamer met een schuin dak.

Tip 4 Spiegels

Spiegels kunnen een badkamer met een schuin dak verlichten, vergroten en visueel veel aantrekkelijker maken. Let op waar je de spiegels plaatst zodat je er maximaal effect uithaalt. Door bijvoorbeeld een grote spiegel te plaatsen tegenover een raam, wordt het licht gereflecteerd en wordt de ruimte helderder. Je kunt van een grote spiegel ook een centraal element maken door de hem te plaatsen op een prominente plek. Dat kan boven de wastafel zijn, maar ook tegenover de ingang van de badkamer. Dit trekt direct de aandacht en maakt de ruimte groter.

Soms kan het lastig zijn om spiegels te plaatsen bij zo’n schuine wand. Gelukkig is het mogelijk om spiegels op maat te laten maken, aangepast aan de hoek en de hoogte van de muren. Ook één of meerdere scheerspiegels ophangen kan een oplossing zijn. Deze zijn bovendien tweezijdig te gebruiken: één kant heeft een normale spiegel, de andere kant heeft een spiegel dit tot wel vijf maal vergroot.

Tip 5 glazen wanden

Door een glazen douche- of badwand te gebruiken wordt de ruimtelijkheid niet onderbroken, terwijl je toch een ruimtelijke scheiding aanbrengt. Bovendien kan het licht vrijelijk door de ruimte stromen. Daarnaast is een glazen wand meestal eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Door dit regelmatig te doen, zal de glazen wand zijn helderheid en glans behouden. Zo ziet je badkamer er altijd fris en verzorgd uit.

Waar moet je dus op letten bij het inrichten van een badkamer met een schuin dak?

  • Verlichting: Natuurlijk en kunstmatig licht, en eventueel accentverlichting
  • Ruimte optimaal benutten: Kies voor slimme opbergruimte onder schuine wanden
  • Kleur en materiaal: Lichte, reflecterende kleuren, eventueel een accentkleur en textuur
  • Spiegels: Strategisch geplaatst voor reflectie, vergroting en accenten
  • Glazen wanden: Voor het aanbrengen van afscheiding zonder de ruimte te breken.

Advies en contact

Onze badkamerspecialisten helpen u graag om de ideale badkamer te ontwerpen. Komt u er niet helemaal zelf uit en weet u niet goed wat te doen met dat schuine dak in uw badkamer? Onze experts staan voor u klaar. Bezoek onze showroom en laat je inspireren. Met een 3D badkamerontwerp visualiseren we de badkamer waar je altijd van hebt gedroomd!

Contactformulier